Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Το χρονικό του σταθμού κεραιών στη Γαργαλιάνων και Ψαρρού,  

όπως το αφηγείται κάτοικος από τη γειτονιά.

Ουδέν νεώτερο από το δυτικό μέτωπο;
Σύντομο ιστορικό για το κατέβασμα μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε μια γειτονιά της δυτικής Αθήνας

Στις αρχές Ιουλίου του '12 διαπιστώσαμε ότι σε πολυκατοικία στη συμβολή  των οδών Ψαρρού και Γαργαλιάνων, στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου στο Δήμο Ιλίου, υπάρχει εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας (Vodafone). Αρχικά ορισμένοι κάτοικοι κινητοποιηθήκαμε άμεσα προκειμένου να διερευνήσουμε την κατάσταση, αλλά και να ζητήσουμε από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου κ. Φελέσκουρα την απομάκρυνση της κεραίας.

Το Σεπτέμβρη διαπιστώσαμε ότι εκεί δεν υπάρχει απλά μία κεραία αλλά ότι η Vodafone έχει τοποθετήσει ολόκληρο υποσταθμό με τρεις πομπούς και ένα δέκτη. Αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι στα 100 μέτρα από το σημείο λειτουργεί ένα νηπιαγωγείο και ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί γείτονες διαμαρτύρονταν συνεχώς για «ανεξήγητους» πονοκεφάλους. Από την έρευνα που μπορέσαμε να κάνουμε διαπιστώσαμε ότι, παρόλο που η συγκεκριμένη κεραία διέθετε μια προέγκριση από την ΕΕΤΤ, δεν υπήρχε  ενημερωτική πινακίδα που να ενημερώνει τους κατοίκους για την εγκατάσταση. Στη συνέχεια ανακαλύψαμε και κάποιες άλλες παραβάσεις (πολεοδομικές και στα ρολόγια της ΔΕΗ) τις οποίες όμως καμία αρμόδια υπηρεσία δεν καταδέχεται να εξετάσει. Η πιο σημαντική ανακάλυψη όμως ήταν ότι  σύμφωνα με τον πρόσφατο “νόμο Βορίδη”, που ψηφίστηκε λίγο πριν διαλυθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας θεωρούνται νόμιμες για τα επόμενα 2 χρόνια μέχρι να συγκεντρώσουν οι εταιρίες όλα τα απαραίτητα έγγραφα, μελέτες και άδειες που χρειάζονται. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 2 χρόνια πρακτικά όλες οι κεραίες ακόμα και αν δεν έχουνε καμία άδεια, καμία μελέτη, κανένα έγγραφο είναι νόμιμες. Αρχίσαμε λοιπόν να αντιλαμβανόμαστε πως διεκδικούμε την απομάκρυνση μιας νομότυπης κεραίας κινητής τηλεφωνίας και πως η νομική οδός είχε να μας προσφέρει πολύ λίγα.

Απευθυνθήκαμε αρχικά στο Δήμο Ιλίου, ο οποίος παρότι γνώριζε επί 4 χρόνια την εγκατάσταση κεραίας στη γειτονιά μας δε θεώρησε σκόπιμο να μας ενημερώσει, και απαιτήσαμε να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να σταματήσει η λειτουργία της. Η αρχική αντίδραση της δημοτικής αρχής ήταν να μας επισημάνει ότι η συγκεκριμένη κεραία είναι νόμιμη και πως δεν μπορεί να κάνει κάτι. Έτσι αποφασίσαμε να  δημιουργήσουμε μια συνέλευση των κατοίκων από τα γύρω οικοδομικά τετράγωνα προκειμένου να αποφασίσουμε όλοι μαζί πως θα οργανώσουμε τις προσπάθειές μας για την άμεση απομάκρυνση της κεραίας από την γειτονιά.

Από τις αρχές Σεπτέμβρη και μετά πραγματοποιήθηκαν 4 συνελεύσεις με συμμετοχή περίπου 60-80 γειτόνων. Στην πρώτη συνέλευση συμφωνήσαμε όλοι ότι η υγεία των κατοίκων της γειτονιάς είναι αδιαπραγμάτευτη, άρα διεκδικούμε το κατέβασμα της κεραίας ανεξάρτητα από το αν είναι παράνομη ή νόμιμη, και ότι θα πιέσουμε οργανωμένα τον Δήμο προς αυτή την κατεύθυνση.  Βγάλαμε λοιπόν ένα ενημερωτικό κείμενο που το μοιράσαμε κυριολεκτικά πόρτα-πόρτα, συζητήσαμε με τους γείτονες και αρχίσαμε να μαζεύουμε υπογραφές από τη γειτονιά (μαζέψαμε γύρω στις 400).

Η πρώτη συλλογική κίνηση που αποφασίσαμε ήταν να παρέμβουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Μέσα από τις δύο πρώτες συνελεύσεις που πραγματοποιήσαμε στη γειτονιά βγάλαμε ένα ψήφισμα με το οποίο ζητούσαμε από τη δημοτική αρχή να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την απομάκρυνση του υποσταθμού της Vodafone. Όταν πήγαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο διαπιστώσαμε ότι απ’ τη μια οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υιοθέτησαν το ψήφισμά μας και πίεσαν το Δήμο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της απομάκρυνσης της κεραίας. ' την άλλη η δημοτική αρχή επέλεξε ουσιαστικά να μας αγνοήσει και να ψηφίσει ένα αόριστο ψήφισμα που ανέφερε ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν παρατυπίες στην εγκατάσταση της συγκεκριμένης κεραίας!   

Μια ημέρα πριν την παρέμβασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο διαπιστώσαμε την ύπαρξη και δεύτερης κεραίας στη γειτονιά (αυτή τη φορά της Cosmote) επί της λεωφόρου Παπανδρέου, πάνω στην ταράτσα ενός καταστήματος. Ενημερώσαμε και για αυτήν την κεραία τη δημοτική αρχή. Το επόμενο πρωί ο δήμαρχος ήρθε στην γειτονιά και διαπίστωσε ότι η κεραία της Cosmote δεν είχε την παραμικρή άδεια. Θα νόμιζε κανείς ότι η δημοτική αρχή θα κινούνταν για την άμεση απομάκρυνση τουλάχιστον αυτής της κεραίας, αλλά εις μάτην. Χρειάστηκε και πάλι η δική μας πίεση ώστε ο Δήμος να έρθει ξανά μαζί με έναν εκπρόσωπο της περιφέρειας για να διαπιστώσει ότι η κεραία ρευματοδοτείται από τα ρολόγια της ΔΕΗ παράνομα.
Από τότε και σχεδόν καθημερινά ένας μικρός αριθμός γειτόνων απλώναμε το πανό μας μπροστά από το κατάστημα και αποκλείαμε την είσοδο.

Μετά την αναποτελεσματική παρέμβασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο αντιληφθήκαμε ότι δεν είναι δυνατόν να ζούμε με τις κεραίες πάνω από τα κεφάλια περιμένοντας το αμφίβολο αποτέλεσμα κάποιων χρονοβόρων νομικών διαδικασιών. Υπήρχε επίσης το πρόσφατο αγωνιστικό παράδειγμα των κατοίκων της συνοικίας της Ραδιοφωνίας, οι οποίοι κατάφεραν να απομακρύνουν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας από τα στούντιο του Καραμάνου, που μας έδειχνε ότι η άμεση δράση είναι ο μόνος τρόπος για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας μας.

Συνειδητοποιήσαμε λοιπόν ότι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και αποφασίσαμε στη συνέλευσή μας να οργανώσουμε μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 21/10. Ένας νέος γύρος κινητοποίησης ξεκίνησε: βγάλαμε ένα καινούριο κείμενο και μια αφίσα, ενημερώσαμε και πάλι πόρτα-πόρτα όλους τους γειτόνους, βάλαμε πανό σε διάφορα σημεία της γειτονιάς, ενημερώσαμε τους γονείς των παιδιών στο νηπιαγωγείο και τους μαθητές δύο γειτονικών σχολείων και επικοινωνήσαμε με τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και με άλλες συνελεύσεις γειτονιάς στο Ίλιον και στο Περιστέρι, ζητώντας τη στήριξή τους.

Και φτάνουμε στη συγκέντρωση της Κυριακής: Σχεδόν 250 άτομα, γείτονες, κάτοικοι άλλων γειτονιών του Ιλίου και αλληλέγγυοι από άλλες περιοχές, μαζεύτηκαν για να απαιτήσουν την απομάκρυνση των κεραιών. Μέχρι την τελευταία στιγμή οι κάτοικοι της γειτονιάς απαιτούσαν από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, που κατά δήλωσή τους ήταν παρόντες «ως άτομα», να αναλάβει ο Δήμος την πολιτική ευθύνη του κατεβάσματος της κεραίας. Τελικά τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, δύο της αντιπολίτευσης και ένας της πλειοψηφίας, ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου με την βοήθεια γερανού. Η κεραία λήψης αποσυνδέθηκε από την παροχή ρεύματος, μεταφέρθηκε, και έτσι έπαψε η λειτουργία του υποσταθμού της Vodafone.

Στη συγκέντρωση, κατά την αποχώρηση του γερανού, ξεκίνησε μια προσπάθεια της αστυνομίας να συλλάβει τον χειριστή της! Οι γείτονες και ο αλληλέγγυος κόσμος αντιδράσαμε άμεσα και αποτρέψαμε τη σύλληψη περιφρουρώντας με πορεία στην λεωφόρο Παπανδρέου την αποχώρηση του γερανού. Την ίδια στιγμή ο διοικητής του Α.Τ. Ιλίου ξεστόμιζε απειλές προς τους συγκεντρωμένους κατοίκους και έφτασε στο σημείο να πάρει αργότερα τηλέφωνο τον οδηγό του γερανού και να τον απειλήσει λέγοντας του χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρεις σε ποιανού το σπίτι πήγες και έκανες αυτό που έκανες». Ας ενημερώσουμε λοιπόν τον διοικητή του Α.Τ. Ιλίου για τα εξής: πρώτον, ο χειριστής του γερανού δεν «έκανε» τίποτα. Αυτοί που έκαναν ότι έγινε την Κυριακή 21/10 ήταν σύσσωμη η γειτονιά, που δραστηριοποιήθηκε, οργανώθηκε και πέτυχε το δίκιο της. Και δεύτερον και πολύ σημαντικότερο: στο σπίτι κανενός δεν έγινε τίποτα. Ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας κ. Φελέσκουρας νοικιάζει την ταράτσα του στη Vodafone, εισπράττοντας μερικές χιλιάδες ευρώ το μήνα εις βάρος της υγείας μας. Άρα αν έγινε κάτι έγινε σε χώρο που νοικιάζει η Vodafone.

Ακριβώς μια εβδομάδα μετά το κατέβασμα της κεραίας διοργανώσαμε ένα γλέντι στη γειτονιά. Αρκετοί γείτονες μαγείρεψαν, στήθηκε μια υπαίθρια ψησταριά και φάγαμε όλοι μαζί στο δρόμο. Είχαμε αποφασίσει αμέσως μετά το κατέβασμα της κεραίας να κάνουμε αυτό το γλέντι, όχι μόνο για να γιορτάσουμε το γεγονός ότι πετύχαμε όλοι μαζί να απαλλαγούμε από την κεραία αλλά κυρίως για να γιορτάσουμε το ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία αρχίσαμε να σπάμε την απομόνωσή μας και ξαναβρεθήκαμε σαν γειτονιά.

Την αμέσως επόμενη ημέρα αρχίσαμε να διαπιστώνουμε πόσο απύθμενο θράσος έχουν τόσο ο κ. Φελέσκουρας όσο και η Vodafone: το πρωί ένα συνεργείο με δύο μηχανικούς της Vodafone και έναν τεχνικό ήρθαν στη γειτονιά σαν τους κλέφτες για να καταγράψουν την «ζημιά» στον υποσταθμό. Η γειτονιά αντέδρασε άμεσα με αποτέλεσμα το συνεργείο να φύγει μετά από λίγη ώρα. Έπειτα ο κ. Φελέσκουρας επιχείρησε ανεπιτυχώς να τρομοκρατήσει την γειτονιά: το επόμενο πρωί επιδόθηκαν κλητεύσεις από την αστυνομία σε 4 γείτονές μας προκειμένου να εμφανιστούν στο Α.Τ. Ιλίου, γιατί ο κ. Φελέσκουρας ήθελε να τους υποβάλλει μήνυση. Οι γείτονές μας φυσικά αγνόησαν την κλήτευση.

Τελικά την Τετάρτη 31/10 ένα δεύτερο συνεργείο με τρεις τεχνικούς ήρθε στη γειτονιά και ξεκίνησε εργασίες για να εγκατασταθεί ξανά η κεραία λήψης. Περίπου 80 άτομα από την γειτονιά συγκεντρωθήκαμε μπροστά από το κτίριο απαιτώντας να σταματήσουν οι εργασίες και να φύγει το συνεργείο. Μετά από λίγο ήρθε ένα περιπολικό της αστυνομίας. Όταν οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι οι τεχνικοί, αργά ή γρήγορα θα έρχονταν αντιμέτωποι με την δικαιολογημένη οργή ολόκληρης της γειτονιάς αποφάσισαν να τους φυγαδεύσουν!
Το ίδιο βράδυ οι δύο κόρες του ιδιοκτήτη βγήκαν έξω από την πολυκατοικία τους και άρχισαν να βρίζουν δύο γείτονες που ήταν πιο πέρα. Παρά τις εκκλήσεις των γειτόνων να σταματήσουν να βρίζουν τη γειτονιά και να διακόψουν τις εργασίες εγκατάστασης για την κεραία, αυτές συνέχιζαν να προκαλούν σε μια μάταιη προσπάθεια να στήσουνε ένα σκηνικό όπου πιθανά κάποιοι-ες από μας να χειροδικούσαν. Μέσα σε ένα κλίμα λεκτικών διαξιφισμών μια από αυτές πέταξε νέφτι σε ένα γείτονα και ήμασταν εμείς αυτοί που καλέσαμε την αστυνομία, η οποία ήρθε και την πήρε στο αστυνομικό τμήμα, μαζί με τον γείτονά μας. Εκεί παρόλο που η επίθεση που δέχτηκε ο γείτονας ήταν αρκετή για να κινηθούν αυτεπάγγελτα οι διαδικασίες ποινικών ευθυνών, αποφασίσαμε σα γειτονιά ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό, ότι δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση του συγκεκριμένου γείτονα με την κόρη του ιδιοκτήτη, όπως ήθελε να αντιμετωπίσει το ζήτημα η αστυνομία. Το ζήτημά μας αφορά αποκλειστικά την προσπάθεια εκ νέου εγκατάστασης της κεραίας και τις ευθύνες που έχουνε για αυτή την κατάσταση οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Μετά από αυτό το συμβάν ζητήσαμε από το Δήμο Ιλίου να ενημερώσει έγγραφα την εταιρία και τον κ. Φελέσκουρα ότι οποιαδήποτε εργασία επανεγκατάστασης της κεραίας θα οδηγήσει σε έκρυθμες καταστάσεις στη γειτονιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.