Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣΑγαπητοί Συμπολίτες,

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» λέει ένα εξαιρετικό λαϊκό τραγούδι. Αλήθεια, όταν τα ανακαλύπτεις και τα επισημαίνεις πώς άραγε να σου συμπεριφέρονται αυτοί που σου τα έλεγαν;
Πώς άραγε αντιδρά κάποιος άνθρωπος, κάποια αρχή, κάποιος φορέας, κάποια δομή όταν βρίσκεις το κουράγιο να σηκωθείς όρθιος στη διάρκεια μιας άνανδρης επίθεσης, μιας αγενούς  συμπεριφοράς, μιας ανύπαρκτης μεν νομιμοποιημένης δε κοινωνικής πολιτικής και δηλώσεις ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα δίκαιο και ηθικό. Ότι το φαίνεσθαι δεν καλύπτει τη μίζερη πραγματικότητα και την ανάλγητη συμπεριφορά.
Ότι για να ζήσουμε δεν χρειαζόμαστε ασαφείς εξαγγελίες.
Ότι ξέρουμε τα δικαιώματα μας και τα διεκδικούμε.
Ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παύουν να υπάρχουν όταν κάποιοι τα παραβλέπουν.

Θα σας διηγηθώ ένα συμβάν που κυοφόρησε τους ανωτέρω προβληματισμούς.

 Τετάρτη 3-10-2012, ώρα 19:30, Δήμος Ιλίου, γραφείο αντιδημάρχου Κ.Υ.

 2η Συνεδρίαση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου. 

Η Επιτροπή Παιδείας της Πρωτοβουλίας Πολιτών του Δήμου Ιλίου μπαίνει στην αίθουσα όπου καλωσορίζεται και συστήνεται από τον αντιδήμαρχο Κ.Υ. κ. Αυγουλά στους παρευρισκόμενους  (Αθανασόπουλος Δημ. Σύμβουλος, Κουτσιανάς Δημ. Σύμβουλος, Μπατσής Δημ. Σύμβουλος, Γρετσίστα Δημ. Σύμβουλος, Σχίζα κοινωνική λειτουργός του Χαμόγελου του Παιδιού, Αβραμοπούλου κοινωνική λειτουργός του Δήμου).
Σκοπός της επίσκεψης της Επιτροπής είναι να συμμετάσχει και να βοηθήσει στη διεξαγωγή της συζήτησης  μεταφέροντας την εμπειρία της από τις επαφές με κατοίκους του Δήμου Ιλίου. Κατοίκους οι οποίοι βρίσκονται σε ένδεια, κατά πλειοψηφία ρομά, έχουν απευθυνθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και δεν εξυπηρετήθηκαν. Η εν λόγω Επιτροπή βοήθησε κάποιους από αυτούς να λάβουν τελικά την πενιχρή βοήθεια που παρέχει ο Δήμος και ο συνεργαζόμενος φορέας ΜΚΟ Χαμόγελο του Παιδιού. Τόσο ο αντιδήμαρχος όσο και η κοινωνική λειτουργός της ΜΚΟ είχαν ξανασυναντηθεί με την Επιτροπή.

Ξεκινάει λοιπόν ο αντιδήμαρχος K.Y. λέγοντας ότι τα άτομα που απαρτίζουν την επιτροπή στεγάζονται από τον κ. Κουτσιανά δημοτικό σύμβουλο του ΑΣΙ. Σε άρνηση της παραπάνω διαβολής λέγοντας πως απλά υπάρχουν φιλικές σχέσεις και σχέσεις συνεργασίας σε ορισμένα θέματα, ο αντιδήμαρχος K.Y ανταπαντά με μια επιπλέον προσβολή ότι έχει δει την επιτροπή στο «στέκι» του ΑΣΙ και ότι αν γνώριζε η επιτροπή πως θα πέρναγε από εκεί, δεν θα βρισκόταν στο «στέκι» του ΑΣΙ. Αναγκαστήκαμε να υπενθυμίσουμε στον αντιδήμαρχο Κ.Υ ότι είμαστε ελεύθεροι πολίτες και δεν φοβόμαστε να βρισκόμαστε όπου θέλουμε και να συνεργαζόμαστε και να συναναστρεφόμαστε με όποιον θέλουμε.

Όταν ξεκίνησε η κουβέντα και θίχτηκε από μέλος της Επιτροπής Παιδείας το θέμα της επιχορήγησης των 714.000€   (ΕΣΠΑ 2007-2013), μέρος οποίων αφορά και στη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου, ο αντιδήμαρχος Κ.Υ δήλωσε ανέτοιμος να συζητήσει για το θέμα διότι δεν το είχε προετοιμάσει. Να σημειωθεί ότι ο αντιδήμαρχος Κ.Υ είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, ο οποίος παρευρισκόταν στην 9η Τακτική  Συνεδρίαση του Δήμου Ιλίου με θέμα: «Λήψη απόφασης για τη συμμετοχή του Δήμου Ιλίου στην υλοποίηση Σχεδίου Δράσης με σκοπό τη δημιουργία Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου δυναμικού», Θέματικός Άξονας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών»

Σε ερώτηση μέλους της Επιτροπής Παιδείας, όσον αφορά στα δικαιολογητικά που προσκομίζουν οι κάτοικοι του Δήμου ώστε να λάβουν βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες, για την κατάθεση εγγράφων που αποδεικνύουν αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών ή των δανείων τους και στο ποια θα είναι η αντιμετώπιση του Δήμου σε όσους δεν μπορούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς κοινωνικών αγαθών (ρεύμα, νερό)  εξερράγη. Το μέλος δέχτηκε φραστική επίθεση από το αντιδήμαρχο Κ.Υ με χαρακτηρισμούς όπως «Σας ξέρω εσάς του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθατε εδώ να μας χαλάσετε τη συζήτηση και να δημιουργήσετε πρόβλημα. Έτσι πήγατε και στο ΧτΠ και επιτεθήκατε στη κ.Σχίζα όπως η ίδια μου ανέφερε». Όταν η απάντηση του μέλους ήταν «Δε σας επιτρέπω κ. Αυγουλά και βεβαίως δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε το πολιτικό μου προφίλ ούτε να με χαρακτηρίζετε κομματικά, πολύ περισσότερο δε να με κατηγορείτε για μια επίθεση που ουδέποτε συνέβη και για το λόγο αυτό δεν έχει καταγγελθεί» ο αντιδήμαρχος Κ.Υ. δήλωσε στην Επιτροπή Παιδείας ότι λήγει η συνάντηση για αυτούς. Ότι κακώς ήρθαν και ποτέ δεν προσκλήθηκαν, λες και συμμετείχε η Επιτροπή στη συνάντηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων και παράλληλα τηλεφώνησε στο Δήμαρχο να έρθει για να πετάξει έξω από την αίθουσα την Επιτροπή Παιδείας. Πράγμα βέβαια που έσπευσε να κάνει ο Δήμαρχος.

Θέλετε να ξέρετε ποια είναι η βοήθεια που δίνουν οι κοινωνικές υπηρεσίες; Με ποιες προϋποθέσεις;
Τι υποσχέσεις έχουν δοθεί για να μην συμπεριλαμβάνεται η πρώτη κατοικία ως κριτήριο αποκλεισμού από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και τι τηρείται μέχρι σήμερα;
Τι τηρείται από την υπόσχεση δημιουργίας κοινωνικού φροντιστηρίου;
Τι τηρείται από το Δήμο και ποιο είναι επί του πρακτέου το κοινωνικό του πρόσωπο;
Τι τηρείται από την υπόσχεση δημιουργίας οδοντιατρείου;
Ποιο είναι το μνημόνιο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο Δήμο και το ΧτΠ και πως θα διατεθούν τα 714.000€ που έχουν εγκριθεί;

Μάλλον πρέπει να ρωτήσουμε το Δήμαρχό μας.
Όλοι μαζί.
Ίσως τότε δεν μας πετάξουν έξω από τις αίθουσες συνεδριάσεων και εισακουστούμε.

Με εκτίμηση,
Επιτροπή Παιδείας
Πρωτοβουλία Πολιτών Ιλίου
Αντίστασης και Αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.